آشنایی با انواع mdf : ماده مركب چوبی محسوب می شود با جرم حجمی بین ۵۰۰ تا ۸۰۰ كیلوگرم بر متر مكعب ( به طور متوسطKg/M3 750 ) كه از مواد مختلفی می تواند تهیه شود . در جهان بیشتر MDF ها بر پایه چوب تهیه می شوند و از چوبهای نرم مثل درخت كاج استفاده می گردد. تركیب MDF چوب و رزین است كه تحت فشار و حرارت قرار گرفته و با افزایش استحكام ، مقاومت در برابر آتش و نفوذ ناپذیری خواص بهتری نسبت به چوب نرم خوا هد داشت همچنین قابلیت ماشین كاری بالای نیز دارد كه قبل از این تنها چوبهای سخت قابلیت كارهای مكانیكی و ماشین كاری را دارا بودند. MDF ها به طور معمول دارای با ضخامتی از ۳ میلیمتر تا ۴۰ میلیمتر می باشند.
آشنایی با انواع mdf : امروزه علاوه بر چوبهای نرم از دیگر مواد نظیر ساقه غلات ، برنج ، نی ، نیشكر ،چوبها و كاغذهای غیر قابل مصرف و … برای تهیه تخته صنعتی استفاده می شود. MDF تولیدی از چوب دارای كیفیت بهتری از سایر انواع MDF می باشد. MDF تهیه شده از باگاس نیشكر نیز از قاعده مستثنی نمی باشد ولی از نظر كیفی در سطح جهانی در رده چوب طبقه بندی شده است.
آشنایی با انواع mdf : در مقایسه با نئوپان،MDF دارای جرم یكنواخت تری در سطح ورق است همچنین از صافی سطح و قابلیت سنباده زنی و اصلاح سطح برخوردار است MDF به صورت خام و روكش شده به بازار عرضه می گردد MDFهای مسطح در ساخت مبلمان اداری ، كابینت ، تزئینات داخلی چوبی كاربرد فراوان دارن ، MDF یک محصول پانلی است که از ترکیب الیاف لینگوسلولزی با رزین های مصنوعی یا هر نوع چسب مناسب دیگر تولید می شود.
توسکا ( Alnus ) :
دو گونه توسکای قشلاقی و ییلاقی به نام های علمی Alnus subcordate و glutionose alnus درایران وجود دارد.نام های محلی توسکا،تسکا و توسه است.چوب درون نامشخص ،رنگ کرم مایل به قرمز،دوایر سالیانه پهن با حدودنسبتا”مشخص و موجدار درمقطع عرضی وپره چوبی آجری شکل قرمز در مقطع شعاعی و دوک های ظریف(پره ها)در مقطع مماسی ازخصوصیات ظاهری چوب است.
چوبی نیمه سنگین تا سبک است که به دلیل پراخت و رنگ پذیری شکاف خوری و ابزار خوری خوبدر صنعت مبلمان مصرف دارد ولی کم دوام بوده که البته در آب دوام قابل توجهی دارد.بیشترین میزانفروش را در بازار چوب فروشان پس از راش را داراستو که البته در حال حاضر مهمترین ورد مصرفآن طبق امار موجود در کارخانه جات تخته لایه سازی آن در برابر آب در ساختن بناهای آبی نیز مصرف می شود قیمت چوب توسکا به صورت الواری در سال بوده است.
راش( Brish ) :
نام علمی این چوب Faguskhl نام فارسی و بومی راش و مرس و نام انگلیسی آن Beech است.از خواص ظاهری چوب راش درون نامشخص و به رنگ کرم مایل به قرمز است.دوایر سالیانه فشرده و در نتیجه در مقاطع طولی دارای خطوط کم و بیش مشخص ناشی از آن است. از بارزترین خصوصیات آن شاید بتوان به پره های چوبی در مقاطع طولی اشاره کرده که در مقاطع شعاعی به پرمگسو در مقاطع مماسی به دوک معروفند و این پره ها به صورت لکه های قرمز دیده می شوند چه بساگاهی این پرمگس های زیبا عیب محسوب می شوند چرا که به عقیده نجاران این بخشهای چوب پس از رنگ کاری سیاه می شوند.
گونه راش چوبی نیمه سنگین و دارای بافتی همگن است. و تقریبا” مقاوم در برابر حشرات و قارچهاست.گرد بینه های درجه۱ و ۲راش در ایران بیشتر به مصرف کارخانجات روکش و تخته لایه می .بنا به اطاعات بازار به دلیل بافت همگن و درجه سختی مناسب این چوب بیشترین تقاضا را برای خرید به منظور تهیه مبل در بازار دارد.
همچنین به دلیل قابلیت آغشتگی با انواع محلولهای حفاظتی بیشترین گونه مصرفی در کارخانه های اشباع است.البته اخیرا” گونه های خارجی راش از طریق آذربایجان وارد ایران شده است که بنا به اعدای مبل سازان و فروشندگان چوب کیفیت چوب راش ایرانی را ندارد ولی به دلیل ابعاد و رطوبت مناسب تخته ها میزان ضایعات کمتری در امر فرآیند تولید دارد.
افرا( maple ) :
این خانواده دارای گونه های مختلفی در ایران است از جمله می توان افرا پلت،افرا شیردار وکیکم را نام برد. بزرگترین و فراوانترین افرای ایران اپلت با نام علمی insigne bosso و نام انگلیسی maple hs است.این گونه چوب درون نامشخص، چوب سفید مایل به کرم با درخشندگی کم و بیش صدفی دارد. دوایر سالیانه به دلیل فشردگی چوب تابستان در مقطع عرضی کاملا”مشخص و مقطع مماسی نقوش مواج و در مقطع عرضی نقوش رگه ای مانند ایجاد کردهاست که پره های چوبی ظریف و قهوه ایرنگ و براق در دو مقطع مختلف طولی به صورت طولی به صورت لکه ها و دوک ها نمایان است.
چوبی نیمه سنگین با پرداخت آسان و هم کشیدگی کم باعث شده تا در صنعت مبلمان و روکش گیری جایگاهویژه ای داشته باشد.
چوب روسی:
واژه چوب روسی در بازار چوب ایران به هر نوع چوب سفید رنگ وارداتی از روسیه تلقی می شود و کاربرد آن هم چنان تفاوتی نمی کند در حالیکه این چوبه سفید خودشامل گونه های کاملا” متفاوت چون نراد،نوئل و انواع کاجها می شوند.
همچنانکه گفته شد یکی از گونه های چوبی که به چوب روسی معروف استabies یا نراد است که نام رایج آن در دنیا fir و aspen است.این چوب فاقد درون چوب مشخص و به رنگ سفید مایل به قرمز،فاقد مجاری سمغی ،راست تار ،سبک ،واکشیدگی و هم کشیدگی کم ،قابلیت ترک خوردن کم هنگام خشک شدن ،بسیار خوش کار ، سمباده خوری خوب، میخ خوری و پیچ خوری عالی هستند ولی با وجود تمام مزایا به راحتی در مقابل قارج ها درچار مرض لکه آبی یا لکه قرمز می شود و از استحکام آن می کاهد.حشرات نیز علاقه زیادی به لانه گزینی و تخم گذاری در آن دارد و باید توجه داشت که چوبها دارای رگهقرمز به هنگام خشک شدن کاما” تاب برمی دارد
این چوب به علت سبکی و ضریب الاستیته از بهترین چوب ها برای اسکلت ساختمان هاست . الیاف بلند وخمیر سفید آن در کاغذ سازی مصرف فراوان دارد. در ایران این چوب غالبا” در صنایع مبلمان استفاده می شوند.
ماهاگونی یا آکاژو:
آکاژو ها به دو دسته آکاژویی آمریکایی و افریقایی تقسیم می شود که اغلب آکاژویی افریقاییی دربازار ایران یافت میشود. نام علمی این گونه khaya inveeuonsis و از خانواد miliacea است. نام های محلی متفاوتی در کشور های مختلف آفریقا دارد .درون چوب قرمز رنگ و برون چوب نازک سفید مایل به صورتی رنگ دارد.بافت یکدست و وجود پرمگسهای درخشان و براق که با تغیر جهت نوردرخشش متفاوتی دارند از ویژگی های شاخص این چوب است.در مقطع شعا عی نقوش نواری صذفی و در مقاطع مماسی نقوشی متنوع چونموجی مجعد جناغی دارد.که یکی از پر مصرف ترین چوبهای دنیا برای تهیه روکش های قیمتی است.به دلیل هم کشیدگی و واکشیدگی کم در هنگام خشک شدن کمتر دچار عیب می شود.ضربه پزیری خوب،پرداخت عالی ،پیچخوری و میخ خوری بالا ازخوصصیات بارز این چوب است ولیرنگ پزیری و واکس خوری باید همراه با بتونه کاری انجام شود.در تهیه روکش و مبل سازی بیشترین مصرف را داراست.
به دلیل ضربه پذیری و ضرریبه الاستیسیته بالا در تهیه قایقهای بادبانی و تفرحی مناسب است. لازم به ذکر است که چوب های دیگری نیز تحت عنوان آکاژو در بازار دیده می شوند که اسامی واقعی انها سیپو ،کیسپو و ساپلی است.